Осінні свята країн Європи    

           Які асоціації  викликає в тебе осінь? Та, звісно, пора смутку й печалі… А ми вирішили переконати всіх, що Осінь – щедра й весела. Але щедра не тільки гарбузами, картоплею, капустою, а й веселими традиціями, розвагами!

       Україна   восени здавна гриміла весіллями…, але справляли його не тільки людям, а й свічкам! Так, так! Саме свічці, ми не помилилися. Ця традиція була приурочена давньому звичаю вшановувати вогонь. А ще – випікали млинці, варили кутю, вязали колодку…                          
       У Німеччині теж є традиції, повязані з вогнем, а саме-День Святого Мартіна. Як тільки починає смеркати, виходять діти й батьки з яскраво засвіченими ліхтариками. Цю процесію очолює Мартін, який потім запалює головне вогнище свята. Але не тільки вогонь вшановують, а й новий врожай. Яблука,горіхи, виноград-усе складають у найбільший кошик, який найвища людина перекидає на всіх.

       Мабуть, саме для того, щоб скрасити сірість природи в останні осінні дні проводять у Парижі та багатьох містах Австрії, Німеччини таке веселе та яскраве свято, як День Святої Катерини. Але в Євроклубі ми не тільки дізнаємося про нове, а й самі розважаємося! Веселі осінні ігри європейських країн захопили азартом наших євроклубівців. А вдалі «па» грецьких, німецьких, шотландських танців – викликали щирий подив глядачів.                    
      Отож, навчатися й пізнавати нове завжди весело, якщо ти учасник ШЄК! 

      Свята Катерина - покровителька молодих дівчат. Це свято відзначають  в магазинах одягу,  ательє, у великих будинках моди. У цей день там не працюють, а проводять бали, танцюють та розважаються. За традицією, молоді незамужні дівчата, котрим уже виповнилося 25 років, одягають жовті або зелені берети, щоб привернути увагу нареченого. А якщо на вулицях Парижу побачите ви дівчину з дивною зачіскою або шляпкою, де красуються вітряний млин, старовинний корабель або, навіть, Ейфелева вежа — не дивуйтесь, це теж традиція цього свята.
У скандинавських країнах 7 листопада святкують День Святого Мікеля. На честь нього  випікають пиріг - міккьелекаке і готують кашу із зерна нового врожаю. Пастухи прикрашають стада тварин квітами і виводять їх в долини. На підводах везуть бочки з сиром і бринзою.

      Після рясних застіль, пісень і хороводів прийнято збирати ... жолуді. Саме по них судять, яким буде наступний врожай. Краще всього, якщо за  жолудями повзають гусениці - урожай буде відмінний. Якщо ж на жолудях знаходять мух, урожай буде не дуже багатий. А якщо на них нічого не виявили, то зернові можуть бути уражені хворобами.