МРІЇ  ЗБУВАЮТЬСЯ!
 
       Побачити  світ  - мрія кожної людини. Скільки у світі країн - стільки і незвіданих доріг та відкриттів.  Завжди цікаво побачити щось нове , інший спосіб життя , зустріти цікавих людей, спробувати різну їжу, послухати різноманітні музичні ритми і зробити багато фотографій.

        Із 01 по 08 квітня 2013 року члени ШЄК "AVIAS" Володимир-Волинської гімназії в рамках Міжнародного проекту "Культурно-освітній візит до Європи" подорожували країнами ЄС. Під час мандрівки учасники проекту знайомилися з мовами та культурами європейських народів, здобутками європейської демократії, з можливістю навчатися у вищих закладах Європи.
 
        Подорож розпочалася з Польщі.  Ознайомилися з роботою «Вищої школи адміністративної і господарської діяльності»  в місті Ополе.
 
 
 

 
         Проживали в охайному студентському гуртожитку. 
 


 
           Далі туристичний шлях проліг до Німеччини, у прекрасний Дрезден.


            Уся архітектура міста гармонійно витримана в одному стилі. Ми дізналися, що Дрезден був повністю зруйнований під час бомбардувань   у ніч із 13 на 14 лютого 1945 року, та його частину відновили  ​​нещодавно.

        Сучасні споруди тут вміло поєднуються зі старовиною. Найкрасивіше і найпопулярніше місце серед дрезденців і туристів – Театральна площа – Театерплац, як називають її німці. У  центрі – пам’ятник королю Іоанну,  відомий як перекладач „Божественної комедії” Данте. Площу  оточують величаві церкви, палаци, споруда Опери.




                           
          Відвідали Дрезденську картинну галерею: тут знаходиться багато шедеврів епохи Відродження та знаменита картина Рафаеля "Сикстинська Мадонна» . Тема полотна - таємна влада матері, що несе свою дитину людям. Картина майже повністю займає одну зі  стін. Це  один із найвідоміших творів італійського Ренесансу. Під час Другої світової війни гітлерівське керівництво заховало роботу разом з іншими цінними творами у сховищах. У травні 1945-го радянські війська знайшли «Мадонну» у штольні неподалік від Дрездена. Після війни картина знаходилась на реставрації в Москві і в 1955 році була повернута разом з іншими картинами у Дрезден.
 
         Франція...Країна чудесної архітектури, смачних тістечок, ароматних парфумів, столиця світла та моди,  сміливих проектів та яскравих вражень.
 

 
           Першою зупинкою на нашому маршруті  була Ейфелева вежа, яка побудована за проектом інженера Ейфеля. Цікаво, що споруда замислювалася як тимчасова споруда для входу на Всесвітню виставку 1889 року. Проте вона не тільки пережила саме цей захід, але й стала відтоді символом міста, його візитною карткою.
 
          Культурне  серце Парижа – Лувр.  Його площа – більше 60 тисяч квадратних метрів. Музей заснований у 1793 році у колишній резиденції французьких королів. Він складається з 8 тематичних відділів, у яких представлена одна  з найбільших світових колекцій, що містить 35000 експонатів.
 


            У Луврі знаходяться  всесвітньо відомі шедеври: картина «Мона Ліза («Джоконда») Леонардо да Вінчі, статуї Венера Мілоська і крилата Ніка Самофракійська та багато інших.





          Собор Паризької Богоматері ( Нотр –Дам-де-Парі) – шедевр готичної архітектури.   У 1163 році Людовик VII заклав перший камінь його фундаменту. Будівництво тривало понад сто років. Згідно задуму, він мав вміщати всіх жителів Парижа  (10 000 осіб), але за час будівництва кількість мешканців у Парижі збільшилася у декілька разів....
 



 

 

          Сюди обов’язково хочеться повертатися  знову і знову, відчути атмосферу старого міста, ще раз поглянути на скульптури, що прикрашають будівлю.

        Тріумфальна арка. Ідея її будівництва  належить Наполеону, втілення у реальність розпочалося в 1806 році. Висота споруди – майже 50 метрів, ширина – 45 метрів. Під Аркою з 1920 року знаходиться могила Невідомого солдата, над якою горить вічний вогонь і завжди лежать живі квіти...
 
 
            Більше 400 років тому велика королева Франції Марія Медічі перетворила непривабливу болотисту місцевість у прекрасний сад, а вже завдяки працям архітектора Хітторфа, він став витонченим проспектом, який отримав назву Єлисейські поля.
           Єлисейські Поля — одна з головних магістралей Парижа. Вона відома своїм буржуазним стилем і величезною кількістю шикарних магазинів. Французи називають вулицю найкрасивішою вулицею світу.  

          Не можна не відвідати музей парфумів «Фрагонар». Продукція цієї фірми дуже популярна у світі й має багату історію. ЇЇ названо на честь французького живописця і гравера Жана Оноре Фрагонара.

            Наступна зупинка - Прага.
 



          Символом чеської столиці   є Карловий міст. Він -  найстаріший міст у Празі. Його попередника — кам’яний Юдіфів міст — у 1342 році зруйнувала повінь. Відомо достеменно, що 1357 року 9 липня о 5 годині Карл IV заклав перший камінь майбутньої гордості столиці. Астрологи навіть вирахували, коли найкраще розпочати спорудження мосту, який момент для цього буде найщасливішим. Будівництво тривало майже сто років. Кажуть, для забезпечення міцності  будівельних матеріалів звозили яйця з усієї Чехії.
 
           Варта уваги  історія годинника Орлой. Це один із найвідоміших  астрономічних годинників. Він змонтований у 1410 році і є творінням майстра Мікулаша, а пізніше  вдосконалений  Яном Руже. За легендою, годинникарю (за різними версіями — чи то першому, чи другому) викололи очі, оскільки влада остерігалася, щоб в іншому місті він не створив куранти, гарніші за празький Орлой. Коли цілковито сліпий майстер знову піднявся на ратушу, то помстився своїм кривдникам – викрутив якийсь механізм, і  годинник зупинився на цілих сто років.
           Відвідали музей  австрійського письменника – модерніста Франца Кафки.
           Найвужча вуличка Європи, тому з обох сторін вулички є світлофор. Вмикає його сам перехожий, повідомляючи, щоб почекав той, хто збирається йти назустріч.
              Після повернення до Польщі відвідали Освенцим. У  роки Великої Вітчизняної війни тут був концентраційний фашистський табір, в якому загинули сотні тисяч невинних людей з різних країн світу.

 

                                      

          По дорозі додому відвідали Краків – старовинне і гарне місто Польщі.

 
 
           На одному подиху пролетіла подорож - казка... Мрії збуваються!!!
          За здійснення мрій висловлюємо подяку керівнику проекту  Сергію Івановичу Кейзеру, представнику Кіровоградського центру громадських ініціатив Олександру Циценку.