Засідання ШЄК  «Avias» « Франція - справжня казкова країна»
 
А було б непогано  побувати в Парижі.
Любуватися пурпурними хмарами,
Дивитись на ліхтарі ретро - рижі.
Випити кави зранку на вежі
. 
А було б непогано побувати в Парижі…

§
Запрошуємо у віртуальну подорож до Франції – справжньої  країни мрій,найбільш відвідуваної  країни Європи. 

§  Франція - держава в Центральній Європі. Межує з Іспанією, Андоррою, Бельгією, Німеччиною, Італією, Швейцарією та Люксембургом.
§  Столиця – Париж.
§  Офіційна мова – французька.


§  Поширені мови: англійська, італійська.

§  Національна валюта  - ЄВРО.

§  Франція – визнаний центр культури всього світу. І не дивно, що календар її такий багатий на культурні події, фестивалі та конкурси. А різноманітні ярмарки та карнавали стали народними святами. Озвучимо декілька з них.


-         Любителі кіно добре знають Міжнародний кінофестиваль у Каннах.

-         Міжнародний фестиваль книги проводиться в Ніцці.

-         Саме тут, у Ніцці, проходить  всесвітньовідомий Карнавал квітів, куди приїздять гості з різних країн світу.


-         Фестивалі музики проводяться у Парижі, в Ля Рошель, у Монтоні.

-         Театральні фестивалі – в Нансі та Авіньйоні.

§Мабуть саме для того, щоб скрасити сірість природи в осінні дні проводять у Парижі таке веселе та яскраве свято, як день святої Катерини.

§Свята Катерина – покровителька молодих дівчат. Це свято відзначають у магазинах одягу, в ательє, у великих будинках моди. За традицією молоді неодружені дівчата, котрим виповнилось 25 років, одягають жовті або зелені берети, щоб привернути увагу нареченого.
 
§А якщо на вулицях Парижа ви побачите дівчину з дивною зачіскою або шляпкою, де красуються вітряний млин, старовинний корабель або, навіть, Ейфелева вежа, - не дивуйтесь, це теж традиція цього фестивалю.

§І наші дівчата пропонують вам поринути в атмосферу свята Катерини та подивитися колекцію головних уборів, яку вони приготували для вас.

 
(Показ моделей головних уборів).
 
 
 
 


     Гостя клубу – Гарголь Ніка, учениця 11-Б класу, яка влітку подорожувала Францією.



 
 
Свято, яке завжди буде з тобою
        Франція...Країна чудесної архітектури, смачних тістечок, ароматних парфумів, столиця світла та моди,  сміливих проектів та яскравих вражень.
         Цього літа я мала нагоду жити в Орлеані - місті славної Жанни Д’Арк, де ми ніби попали в казку з старовинними замками, садами та алеями.
        Орлеан – друге за величиною місто Франції з багатим історичним минулим . Перше, що найбільше вражає,- це архітектура. Як приємно гуляти світлими вуличками, повних квітів та традиційних крамничок, зустрічати привітних та простих у своїх манерах французів!
         Найбільше, що сподобалось в  місті, так це готичний собор Сен-Круа, у якому коронували короля Робера II , і Орлеан на якийсь час став столицею Франції. Не можна не згадати красу одного з найбільших шедеврів епохи Ренесансу - замку Шамбор,  в проекті якого брав участь сам Леонардо да Вінчі. В долині річки Луари  розкинулись володіння аристократичних сімей: замки Сюллі-сюр-Луар, Блуа, Шенонсо…Це фантастичні місця, які варто побачити. Надзвичайно цікавим є дім Леонардо да Вінчі, де панує атмосфера мистецтва. Нашій увазі були представлені картини, винаходи  художника та їхні ескізи, що надихають на творчість. 
          Серцем Франції ,звичайно, є столиця країни Париж. Це місто, де не обов’язково йти в музей, щоб побачити світові шедеври, адже куди не поглянь – творіння якогось знаменитого митця. Та найбільше мені запам’ятався символ Франції – Ейфелева Вежа, а особливо захоплюючий краєвид, який відкривається з оглядового майданчика. Це і Єлисейські поля, і живописний Монматр, і Тріумфальна арка… Екскурсією катером по річці Сена я мала нагоду побачити найвидатніші місця Парижа: зокрема, собор Паризької Богоматрі , Лувр, міст Олександра III . Особливої чарівності місту додають численні парки, сквери й сади. Тут у кожної вулиці або бульвару – своя історія, а пам'ятки і музеї відомі практично в усьому світі. Архітектурний вигляд Парижа, який дбайливо зберігається, контрастує з новітніми спорудами, які час від часу з'являються в історичному центрі.
         Я раджу кожному відвідати країну-свято, щоб, запалившись один раз, нести цей вогник усе  життя! 
Гарголь Ніка